Μπήκε ο Μάρτιος και μια ευχάριστη διάθεση πλανάται στην ατμόσφαιρα καθώς ο καιρός καλυτερεύει, η μέρα σιγά σιγά μεγαλώνει και όλα αρχίζουν να θυμίζουν πως… ήρθε η Άνοιξη! Αφήνουμε πίσω τα μουντά χρώματα στα γυναικεία ρούχα και αξεσουάρ και βάζουμε έντονα χρώματα και floral σχέδια για να ανανεωθούμε. .. Και φυσικά αρχίζουμε με το βραχιόλι Μάρτης!

Μια από τις μεγαλύτερες παραδόσεις για το καλώσόρισμα του πρώτου μήνα αυτής της εποχής είναι το Μαρτιάτικο βραχιολάκι ή Μάρτης από κόκκινες και λευκές κλωστές. Θα το δείτε λοιπόν, σε Ελλάδα μα και σε γειτονικές Βαλκανικές χώρες, να κοσμεί τα χέρια μικρών και μεγάλων για όλη τη διάρκεια του μήνα. Αλήθεια όμως… από που προέρχεται το έθιμο αυτό και τι πραγματικά συμβολίζει?

Βραχιόλι Μάρτης: Για την ιστορία

Ο Μάρτης πήρε το όνομα του από το λατινικό όνομα του Θεού Άρη (Mars) ενώ φημολογείται ότι οι ρίζες του βρίσκονται στην Αρχαία Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα, στα Ελευσίνια Μυστήρια.

Στη σύγχρονη ιστορία, ο Μάρτης ή Μαρτιά φτιάχνεται από τις μητέρες τη τελευταία μέρα του Φλεβάρη και φοριέται από τα παιδιά, και όχι μόνο, τη πρώτη μέρα του Μαρτίου και καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού. Σύμφωνα με τη παράδοση, το Μάρτη τον φοράμε για να μη μας κάψει ο πρώτος ήλιος της Άνοιξης και γενικώς πιστεύεται ότι απομακρύνει διάφορα κακά.

βραχιολι μαρτης

Στο τέλος του μήνα, το  βραχιολάκι αφήνεται είτε στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να το πάρουν τα πρώτα χελιδόνια και με τις κλωστές να χτίσουν τη φωλιά τους είτε κρέμεται σε κάποιο καρποφόρο δέντρο για να φέρει ανθοφορία είτε καίγεται από το Αναστάσιμο φως.

Μαρτιάτικο βραχιολάκι 2017: Σχέδια που αγαπήσαμε

Το γνωστό σε όλους βραχιολάκι του Μάρτη φτιάχνεται από δύο κλωστές πλεγμένες αναμεταξύ τους όπου η κόκκινη συμβολίζει την αγάπη και η λευκή την αγνότητα. Στην εποχή μας θα δείτε να κοσμούν τα βραχιολάκια αυτά μικρότερα σύμβολα όπως ένα ματάκι σα φυλακτό από το κακό.

βραχιολι μαρτης

Για να είσαι κι εσύ πανέτοιμη να προφυλαχτείς από τις ακτίνες του ήλιου εμείς σχεδιάσαμε για σένα τα πιο in βραχιόλια Μάρτη. Είναι κομψά, είναι χειροποίητα και ταιριάζουν με όλα. Δεν έχεις παρά να επιλέξεις το χειροποίητο βραχιόλι που σου ταιριάζει καλύτερα!